Ekonomitest

Krafter för att stärka din ekonomiska situation
Vem som helst kan någon gång i livet hamna i mer eller mindre ekonomiska svårigheter. Ett sätt att förebygga denna risk är att bli mer medveten om sina ekonomiska styrkor och utvecklingsområden.

Din inställning till pengar
Vi har alla olika inställningar till pengar. Har du reflekterat över din? Är din inställning att ”Det ordnar sig” eller att ”Jag får ordna det”? Vilka drivkrafter har du kring din ekonomi? Vill du ha det lika bra som alla andra eller handlar det om att sova gott om natten? Det är aldrig för sent att ta tag i sin ekonomi. Att slippa oroa sig för ekonomi ger frihetskänsla. Ge dig själv chansen och avsätt lite tid. Det är kul och det finns hjälp att få på vägen om du vill.

Din kunskap
Att ha kunskap om den egna ekonomiska situationen betyder att ha koll på pengarna. Rätt kunskap gör att du kan göra medvetna val. Det kan leda till att du sparar pengar genom att gå in i exempelvis bättre abonnemang och avtal samt att du vet var hjälpen finns när du behöver den. Du undviker att hamna i onödiga skuldfällor och förstår hur du ska prioritera eller välja. Hur skulle du värdera din kunskap om ekonomi idag

Ditt nätverk
Ditt nätverk av familj, vänner och andra kontakter är ditt skyddsnät. Våga använda det. Det kan handla om att tillfälligt låna pengar eller få råd om hur du kan lösa en svår situation. Fråga dina vänner – hur har de gjort för förbättra sin ekonomi, hitta drömjobbet eller spara till jordenrunt-resan? Genom att prata med andra kan man också få hjälp och kunskap. Hur ser ditt nätverk ut och vem skulle kunna hjälpa dig om det kniper?

Din buffert
En buffert ger marginaler när något oförutsett inträffar. Den gör att du inte behöver handla för pengar du inte har och innebär att du kanske hinner ställa om din ekonomi om du förlorar jobbet. En buffert ger dig långsiktighet i din ekonomi. Det behöver inte handla om att spara stora summor, utan framförallt om att få in vanan att spara något. Det kan också handla om att spara in på utgifter till exempel genom att se över avtal. Visste du att en 1,5 liters PET-flaska med guldtior blir 17 000 kronor totalt? Vad skulle vara möjligt för dig med en buffert?

Din inkomst
En regelbunden inkomst är såklart viktigt för en ekonomisk kontinuitet. Men det handlar inte alltid om storleken på inkomsten utan kanske om storleken på utgifterna. Fundera på din inkomst. Räcker den till det du vill och arbetar du i den omfattning du vill? Om inte, var aktiv och försök förändra din situation. Gör i ordning ditt CV, använd ditt privata nätverk för att hitta ett extrajobb som gör att din ekonomiska situation blir bättre. Om du arbetar deltid kanske du kan gå upp i tid eller att ta ett jobb till?

Din hälsa
Att vara rädd om hälsan är viktigt, inte minst eftersom du förlorar en del av din inkomst vid sjukdom. Men framförallt är en bra ekonomi bra för hälsan. Personer med dålig ekonomi mår sämre, har lägre hälsotal än befolkningen i genomsnitt och oroar sig mer för framtiden. Är du är orolig för din ekonomi finns det hjälp att få.

Nyfiken på vilka dina ekonomiska styrkor och utvecklingsområden är? Testa Kronofogdens intressanta ekonomitest. Webbtestet är öppet för alla och du kan testa dig här: ekonomitest. Gör detta enkla test (består av 8 frågor) och lär dig mer om dig själv - det är garanterat en positiv investering i din framtid!

Läs mer på nästa sida om några utvalda råd vid ekonomisk obalans!

En snabb lösning for att få bättre ekonomi i Norge är å söka lån uten sikkerhet på dagen upp till 500.000 kroner.