Budgetverktyg

Ett flertal datorprogram finns för att upprätta en hushållsbudget, där man också kan jämföra budgeten med utfallet. I till exempel USA är det vanligt att internetbanker kan exportera data från bankkontot i något väldefinierat format som OFC, OFX och QIF, eller i Tyskland HBCI och FinTS, så man kan synkronisera budgetprogrammets data med sina bankkonton. Ingen internetbank i Sverige stödjer detta för privatpersoner, varför man får utföra synkroniseringen på egen hand.

Internationellt spridda datorprogram för budgetering är ofta skrivna med inriktning på förhållanden i USA, men kan också vara anpassade till olika länders betalningssystem. Några kända program är: Några datorprogram skrivna för privatpersoner i Sverige. De mer påkostade programmen är ofta inriktade på skatteberäkningar och deklarationen.

Budgettjänster
Det finns många bra s.k. budgettjänster. Flera av de vanligaste budgettjänsterna är numera nätbaserade. För den som inte vill ha sin privatekonomi på nätet finns det en uppsjö olika program som man installerar lokalt på datorn. Det finns för- och nackdelar med respektive system.

  • Fördelen med att ha det på nätet är dels att uppgifterna är intakta om datorn skulle krascha och dels att man kommer åt dem från vilken dator som helst. 
  • Fördelen med att ha uppgifterna enbart på sin dator är att de är mer skyddade. 

Nedan kan du läsa mer om flera användbara budgetverktyg som ger dig bättre överblick! På följande undersidor presenteras respektive budgetverktyg närmare!

Läs mer på nästa sida om några utvalda videotips om budget!